www.kallithea24.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανέτοιμοι και επικίνδυνοι: Η ρωσική αντίδραση στην γερμανο-ουκρανική στρατιωτική συνεργασία μεγάλου βεληνεκούς

016ffb1a21e62827aa7eba00c8944f5c
Κοινοποίηση

Αντίκτυποι της Γερμανικής Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση του Βερολίνου να προχωρήσει σε νέα μορφή στρατιωτικής βιομηχανικής συνεργασίας με την Ουκρανία, για την παραγωγή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, επικίνδυνη και ανεύθυνη. Η ανακοίνωση αυτή προήλθε από τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δήλωσε ότι η Γερμανία στοχεύει να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας σε απάντηση της φερόμενης ρωσικής επιθετικότητας.

Η ρωσική προεδρία τόνισε ότι το μοναδικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι η περαιτέρω τροφοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ο Μερτς και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσαν τη διμερή συμφωνία, που αποσκοπεί στην παραγωγή οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ουκρανίας.

Καταδίκη της Γερμανικής Στρατηγικής από το Κρεμλίνο

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη τάση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αποδοκιμάζοντας την στρατηγική που υιοθετεί η Γερμανία. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μπορεί να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αναφορικά με τον καγκελάριο, ο Μερτς υπογράμμισε σε δηλώσεις του πέντε κρίσιμα σημεία, συμπεριλαμβανομένων διαβουλεύσεων για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και μια επαγρύπνηση για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Αγαπητέ Βολοντίμιρ, η Ουκρανία υπερασπίζεται την ασφάλεια της Ευρώπης ενάντια στον πολεμικό ρωσικό αναθεωρητισμό», δήλωσε ο Μερτς, τονίζοντας τη δέσμευση της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα απαιτηθεί. Η συνάντηση ακολούθησε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, προτάσσοντας την παραγωγή οπλικών συστημάτων με χωρίς περιορισμούς εμβέλειας.

Οι Στρατηγικές Πολιτικές της Γερμανίας και οι Επικρίσεις από τη Ρωσία

Ο καγκελάριος ανέφερε ότι η Ουκρανία θα μπορεί να αμυνθεί πλήρως, ακόμη και απέναντι σε στρατιωτικούς στόχους εκτός των συνόρων της. Επισήμανε επίσης την «νέα μορφή στρατιωτικής – βιομηχανικής συνεργασίας με μεγάλες δυνατότητες», ενώ απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με την παράδοση συγκεκριμένων όπλων από τη Γερμανία.

«Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όπλα μεγάλης εμβέλειας, αλλά δεν θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες δημοσίως», δήλωσε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι η απόρριψη εκ μέρους της Ρωσίας της πρότασης για εκεχειρία «έχει συνέπειες» και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνέχιση της στρατηγικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καγκελάριος αναφέρθηκε και στο 17ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Βερολίνου για την αποδυνάμωση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής. «Η Γερμανία θα αυξήσει την πίεση (…) με στόχο την αποδυνάμωση της πολεμικής μηχανής της Μόσχας», δήλωσε, ρίχνοντας την ευθύνη στην Μόσχα για την απουσία εκεχειρίας.

Ουκρανική Αντίκρουση και Προσδοκίες για Ειρηνικές Λύσεις

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μερτς για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντας την ως «σημαντικό μήνυμα» και επεσήμανε τη Γερμανία ως κορυφαίο εταίρο για την προώθηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Ουδείς πρέπει να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ουκρανίας, πρόσθεσε, καταδικάζοντας την ρωσική επιθετικότητα και θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για ισχυρότερες κυρώσεις που θα οδηγήσουν σε ειρηνικές λύσεις.

Ο Ζελένσκι επίσης επισήμανε ότι η ρωσική οικονομία έχει αρχίσει να νιώθει τις συνέπειες των κυρώσεων και δήλωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί μια διαρκή ειρήνη, με την προϋπόθεση της αποδόμησης της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρωτοποριακή εξέταση αίματος ανιχνεύει πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

user 3

Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας: Ο Νέος Κώδικας Κυκλοφορίας και οι Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες

user 3

Ο Ντ. Τραμπ προειδοποιεί για τις επιθετικές τάσεις του Ιράν στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις

user 3