www.kallithea24.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανασυγκρότηση Στρατιωτικής Θητείας: Εκπαίδευση στον Χειρισμό Drone και Αντι-Drone Συστημάτων σύμφωνα με την «Ατζέντα 2030»

9ce2a9a9fb8daf69a132f4be94139481
Κοινοποίηση

Στρατηγικές Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Το πλαίσιο των αλλαγών στη θητεία, στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, την «Ατζέντα 2030» και άλλα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, έθιξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του προς τη «Ναυτεμπορική».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε τη σημασία της αυτονομίας της Ευρώπης στην αμυντική βιομηχανία και την ανάγκη αποφυγής εξαρτήσεων από τρίτες χώρες. Η προχθεσινή του τοποθέτηση για την πρόταση SAFE της Ε.Ε., χαρακτηρισμένη ως «κερκόπορτα» για συμφωνία με την Τουρκία χωρίς ομοφωνία, φέρνει στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα. «Δε νοείται Ευρώπη χωρίς αρχές και αξίες», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας τη σημασία των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός στρατηγικού αμυντικού βραχίονα, ώστε να προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης και καινοτόμου ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. «Η συστηματική προσφυγή σε εξοπλισμούς από τρίτες χώρες έρχεται σε αντίθεση με αυτόν τον στόχο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης παραμένει αταλάντευτη.

Η Ατζέντα 2030: Μια Νέα Διάσταση στην Αμυντική Πολιτική

Η «Ατζέντα 2030» εκφράζει μια συνεκτική στρατηγική που αφορά όχι μόνο την οργάνωση, αλλά και τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η υλοποίηση αυτής της ατζέντας δεν είναι τυχαία, αλλά αποσκοπεί στη συγκρότηση των ισχυρότερων και τεχνολογικά προηγμένων Ενόπλων Δυνάμεων που χρειάζεται η χώρα μας.

«Δεν πρόκειται για απλή αύξηση των εξοπλιστικών προμηθειών», τονίζει ο υπουργός. «Αφορά μια ολιστική προσέγγιση που επανακαθορίζει το επιχειρησιακό δόγμα μας, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες». Τα Γενικά Επιτελεία επιβλέπουν την εξέλιξη της Ατζέντας με αυστηρές χρονοδιαγραμμένες αξιολογήσεις.

Εμβληματικά έργα της Ατζέντας περιλαμβάνουν τη «Ασπίδα του Αχιλλέα», τη λειτουργική ενσωμάτωση των F-35 και τη βελτίωση των συστημάτων κυβερνοασφάλειας. Αυτά τα έργα στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας και στη δημιουργία ενός ισχυρού αμυντικού πυλώνα εντός της Ευρώπης.

Κάλυψη Χάσματος στην Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Συστημάτων

Στο ερώτημα σχετικά με την υστέρηση της Ελλάδας στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων, ο υπουργός παραδέχεται ότι η χώρα μας υπήρξε θεατής στις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι γίνονται σημαντικά βήματα με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) να παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της τεχνολογικής αυτάρκειας.

Με την προκήρυξη 10 προγραμμάτων, τέσσερα από αυτά επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εναέριων και επίγειων μη επανδρωμένων συστημάτων, επιδιώκοντας τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών που θα χρησιμοποιούνται και σε αποστολές ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Επιπλέον, ασκούμε τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων σε πιστοποιημένα προγράμματα για την αντιμετώπιση UAVs, προσδιορίζοντας ότι όλοι οι στρατεύσιμοι θα εκπαιδεύονται στη χρήση drone. Αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα να κερδίσει ποιοτικό πλεονέκτημα στην αμυντική τεχνολογία.

Ο Ρόλος της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στην Οικονομία

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία καλείται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της σε αμυντικές ανάγκες, με στόχο την αύξηση της εγχώριας συμμετοχής στην αμυντική βιομηχανία. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στην ουσιαστική συμβολή της αμυντικής βιομηχανίας στην οικονομία, με στόχο την επίτευξη συμμετοχής 25% στην αλυσίδα αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η ολοκλήρωση προγραμμάτων, όπως ο «Σύγχρονος Μαχητής», θα ενισχύσει κατά πολύ την εγχώρια παραγωγικότητα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα. Η εγχώρια συμμετοχή πλέον δεν είναι απλώς επιθυμία, αλλά επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου.

Στρατηγικές Σχέσεις με την Αίγυπτο και Θρησκευτικά Ζητήματα

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, ο υπουργός επεσήμανε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο του θέματος στον θρησκευτικό τομέα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την διατήρηση του παραδοσιακού καθεστώτος της Μονής, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά και η θρησκευτική ταυτότητα της περιοχής. Αναγνωρίζει πως η διατήρηση της συνεργασίας με την Αίγυπτο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και συμβάλλει στη σταθερότητα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επικίνδυνη Εξέλιξη: Φουέγκο Εξαναγκάζει Εκατοντάδες Πολίτες σε Απομάκρυνση στην Γουατεμάλα

user 3

Ανακτήσεις σορού Ταϊλανδού ομήρου από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας

user 3

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων λόγω καύσωνα

diktio diktio