www.kallithea24.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό – Μόνο πολιτικά η οριστική λύση στη Γάζα

Mitsotakis Xristodoulidis1
Κοινοποίηση

Η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η πολιτική προστασία και η ενέργεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου

Στις κοινές τους δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσαν τον κοινό βηματισμό των δύο χωρών σε όλα τα ζητήματα κοινού ενδαφέροντος.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις

«Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Αυτή τη ρήση του Αριστοτέλη επιβεβαιώσαμε σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως σε αυτή τη Σύνοδο, ισχυροποίησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες ασφάλειας στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή η συμπόρευση αποτυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό το οποίο αποτελεί εθνική προτεραιότητα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Η θέση περί δύο κρατών είναι παντελώς απαράδεκτη για εμάς. Προσβλέπουμε στον άμεσο ορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συνεχίζει να συνδράμει στις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας».

Είπε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχει ρόλο και η ΕΕ με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι παράλληλα η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως αυτή η πρόοδος θα είναι και προς όφελος του Κυπριακού.

«Προχωράμε στην ανάπτυξη πάντα με μεταρρυθμιστική βούληση. Μπορούμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε και ανέφερε επ ‘ αυτού τα ψηφιακά, την πολιτική προστασία και τη ναυτιλία.

Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με τον κ. Χριστοδουλιδη στη διάσκεψη στο Παρίσι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα. «Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους. Προτεραιότητά μας είναι να συνδράμουμε με ανθρωπιστικές παύσεις και μέσω διαδρόμων βοήθειας για να βοηθήσουμε τους αμάχους της Γάζας», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον Κύπριο πρόεδρο για την πρωτοβουλία του για αναζήτηση θαλάσσιων διαδρόμων. «Είναι πολύ μελετημένη. Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμμετέχουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, βιώσιμη, λύση δύο κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Επανεπιβεβαιώαμε τις άριστες σχέσεις μας, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θέλουμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κα άμυνας, αλλά σε όλο το κυβερνητικό έργο. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα. Συζητήσαμε την πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους δρόμους και ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπυοργό για τη στήριξη. Κύπρος και Ελλάδα μπορούν και επιχειρούν να είναι μέρος της λύσης. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Κυπριακό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τη διερεύνση προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματέυσεων, καθώς και τις εξελίξεις στη Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Στο άσυλο και τη μετανάστευση, συμφωνήσαμε για σύσταση μικτής επιτροπής. Μιλήσαμε για θέματα πολιτικής προστασίας, είναι σημαντικό να πάρουμε την εμπειρογνωμοσύνη της ελληνικής πλευράς. Έχουμε επίσης σημαντική συνεργασία στο ενεργειακό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στην παιδεία, συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία, δημιιουργώντας μηχανισμό άμεσης επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχουμε επίσης πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα σε επίπεδο πολιτισμού, ενώ στον τομέα της Υγείας, θα προβούμε σε αναθεώρηση συμφωνίας που έχουμε από το 1987. Στη ναυτιλία, οι δύο χώρες πρέπει να αναδείξουν τη σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας»

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τραγικό τέλος για 6χρονο παιδί μετανάστη

diktio diktio

Παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο κατά του bullying: Επανέρχεται η 5ημερη αποβολή, εύκολη η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

diktio diktio

Super League: Ανατροπή για Πανσερραϊκό κόντρα στον ΟΦΗ – Η βαθμολογία

diktio diktio