Τάξη στον αιγιαλό και στις παραλίες που δίνονται για εκμετάλλευση επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Υπουργικό.
Δεν θα έχουν πλέον οι δήμοι στην παραχώρηση και στον έλεγχο των παραλιών, όπως τονίστηκε κατά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες. Από τούδε και στο εξής η απόφαση θα λαμβάνεται κεντρικά.
Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, με λουκέτο έως και 48 ώρες αν δεν τηρείται η νομοθεσία.
Τα θέματα της συνεδρίασης του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
- Παρουσίαση από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.
Σημαντική τομή στο υπουργικό είναι βεβαίως το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2022/2523/ΕΕ (πυλώνας ΙΙ). Ουσιαστικά, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων που τους επιτρέπει σήμερα να μετατοπίζουν τα κέρδη τους σε χώρες με μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία. Με το σχέδιο που ανέπτυξε ο ΟΟΣΑ, δημιουργείται ένα σύνολο διεθνών φορολογικών κανόνων για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων οπουδήποτε και αν δραστηριοποιούνται. Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει την επιβολή ενός ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή, ύψους 15%, σε οντότητες που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων ή εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ.
Το άλλο καυτό ζήτημα είναι οι κατεδαφίσεις εξπρές για τα αυθαίρετα. Όπως είχε δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδιάζει τον εξορθολογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί μια «χώρα αυθαιρέτων», μέσω της δημιουργίας ενός πλαισίου που θα ξεπαγώνει τη δόμηση συνολικά. Προς αυτόν το σκοπό θα νομοθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το λεγόμενο περιβαλλοντικό ισοδύναμο που θα απαιτείται για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το περιβαλλοντικό ισοδύναμο θα κατατίθεται πριν από την έκδοση της οικοδομικής αδείας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως παρακαταθήκη προς όφελος του Πρασίνου Ταμείου, η οποία θα ενεργοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο βρίσκεται το γήπεδο.
Παράλληλα και προκειμένου να ξεπαγώσουν οι αγοραπωλησίες στη χώρα μας θα επιλυθεί το ζήτημα της δόμησης των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένη ως κοινόχρηστη –κατά την έννοια της πολεοδομικής νομοθεσίας– οδό. Σύμφωνα με πληροφορίες για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις προϋποθέσεις:
1ον) Εν τοις πράγμασι ύπαρξη οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων που εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.
2ον) Πλάτος οδού τουλάχιστον 3,5 μέτρων.
3ον) Και η πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, το οποίο θα πρέπει να έχει πληρωθεί. Βασικοί στόχοι του υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός από τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, είναι:
- Η άμεση γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης περί της δημιουργίας νέων αυθαιρέτων.
- Η ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων.
Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και καλή χρονιά. Στο πρώτο μας Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024 και μάλιστα με νέα σύνθεση. Να ευχηθώ υγεία και δύναμη. Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.
Θυμίζω, άλλωστε, ότι αύριο -αν δεν κάνω λάθος- ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για άμεση ψήφιση. Σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.
Και βέβαια, την καλύτερη ζωή των πολιτών υπηρετούν και τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Υπουργικού μας Συμβουλίου. Από το σύνολό τους επιτρέψτε μου να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο και να προτάξω το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια.
Είναι μία εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες. Δυστυχώς διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα, εξού και πολύ συχνά στην πολεοδομική νομοθεσία -το ξέρετε καλά- αναφερόμαστε στους προ του 1923 δρόμους. Αυτό κάτι λέει για το πώς έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.
Τώρα, όμως, με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόβλημα αυτό επιτέλους διεκδικεί τη λύση του. Έτσι δρομολογείται πια η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, εντός αλλά και εκτός σχεδίου και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής.
Θα οριοθετηθούν, επίσης, οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 Δημοτικές Ενότητες. Και βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό, με τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων. Το τελευταίο είναι ένα ζητούμενο που ξέρετε ότι απασχολεί επί χρόνια, ειδικά την ελληνική περιφέρεια.
Τις λεπτομέρειες, τις φάσεις του προγράμματος, τις πολύ σημαντικές μεταβατικές διατάξεις έτσι ώστε να μπορούμε να ευθυγραμμιστούμε και με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα τις παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος, μαζί με τις νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και νομίζω ότι η μεγάλη καινοτομία της πρότασης την οποία θα παρουσιάσει το Υπουργείο είναι ότι πια θα μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας, να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια.
Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, θα έλεγα με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει πια ουσιαστικά τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές, τονώνει την τοπική απασχόληση, αλλά απεγκλωβίζει και χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας, δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Και, φυσικά, όλα αυτά πια θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος.
Θα είμαι σύντομος στην εισαγωγή μου, είναι πολλά αυτά τα οποία έχουμε να συζητήσουμε: πρωτοβουλίες, παραδείγματος χάρη, από την Πολιτική Προστασία έτσι ώστε πια να βάλουμε ένα πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη.
Η επιστολική ψήφος θα συμπληρωθεί από ένα πολύ καλά δουλεμένο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό το οποίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών. Και βέβαια, συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών από το Υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια θα μιλήσουμε και για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων μας, μια ακόμα προσπάθεια με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο.
Να κλείσω, λοιπόν, επαναλαμβάνοντας ότι βαδίζουμε συντονισμένα, πάντα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας.
Και σίγουρα οι επόμενοι μήνες -καθώς πια έχουμε κλείσει έξι μήνες κυβερνητικής θητείας μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής στις διπλές εκλογές του περασμένου έτους-, θα είναι μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων. Σύντομα μάλιστα, αύριο, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Και βέβαια, να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος, συγχαίροντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θυμάστε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκαν στην αρχή τα πολύχρωμα τιμολόγια, όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας. Ο ανταγωνισμός δούλεψε, έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουν τις επιλογές που τους συμφέρουν με βάση τα δικά τους κριτήρια και τις δικές τους προϋποθέσεις που θέτουν για τα νοικοκυριά τους.
Συνέπεια και δουλειά, λοιπόν, είναι αυτά τα οποία θα μας χαρακτηρίσουν και με το νέο χρόνο. Καλωσορίζω λοιπόν και πάλι νέους Υπουργούς, παλιούς Υπουργούς σε νέες θέσεις ή παλιούς Υπουργούς σε θέσεις και χαρτοφυλάκια που τα γνωρίζουν καλά.
Να ευχηθώ και πάλι σε όλες και σε όλους να έχουμε μια καλή χρονιά, πρώτα και πάνω από όλα με υγεία.