www.kallithea24.gr
ΑΤΤΙΚΗΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΚΑΛΛΙΘΕΑ

Iδρυτική συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης»

Img 8193 905x613
Κοινοποίηση

Την ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστής Δράσης», ανήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αθήνα.  Ο ΓΓ του ΚΚΕ καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Κομμάτων και εξέφρασε τις ευχαριστίες για την αλληλεγγύη και την στήριξη που εκφράζουν στο ΚΚΕ και στους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Η αναστολή  δράσης της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας»

Εκτίμησε θετικά τη δεκαετή δράση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» η οποία «ήταν μια περιφερειακή συνεργασία Κομμουνιστικών κι Εργατικών κομμάτων της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, με μέτωπο στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και με σημαντικές παρεμβάσεις για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαών και της νεολαίας της Ευρώπης».

«Ορισμένα κόμματα δεν άντεξαν»

Όμως, στην πορεία της, «μέσα σε σύνθετες συνθήκες και πολύ περισσότερο με την εκδήλωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας, ορισμένα κόμματα δεν άντεξαν, παραβίασαν το συμφωνημένο πλαίσιο δράσης, έκαναν τις δικές τους επιλογές».

Η ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων /902.gr

Η ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας»

Στη συνέχεια ο Δημ. Κουτσούμπας προχώρησε στην αναγγελία της ίδρυσης της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστής Δράσης» και περιέγραψε τα βασικά σημεία της Ιδρυτικής Διακήρυξης

 • Στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
 • Εκτιμούμε πως η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και στη βάση αυτή απορρίπτουμε τη στήριξη ή συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, παλεύοντας ενάντια τόσο στα φιλελεύθερα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε κάθε είδους κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μένουμε πιστοί στον επαναστατικό δρόμο για τον οποίο έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια αγωνιστές σε όλο τον κόσμο.
 • Τα Κόμματά μας εκτιμούν πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι απλώς –γενικά κι αφηρημένα- κάποια επιθετική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο ίδιος ο καπιταλισμός στην πιο αντιδραστική του εποχή, δηλαδή στο ανώτατο στάδιό του. Είναι σύμφυτος ουσιαστικά με τη στασιμότητα, το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις παραγωγικές δυνατότητες και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, λόγω της ταξικής εκμετάλλευσης, τις αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια και τα αστικά κράτη που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
 • Τα κόμματα που συμμετέχουν στην “Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση” αναγνωρίζουν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού ως μοναδικής εναλλακτικής για τους λαούς και υπερασπίζονται τη συμβολή της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ, ενώ ταυτόχρονα μελετούν τις αιτίες ανατροπής της, που αφορούν τα ζητήματα της οικονομίας, του πολιτικού εποικοδομήματος, της στρατηγικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.
 • Σημειώνουμε ότι ο σοσιαλισμός έχει αρχές, νομοτέλειες: Την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Στη βάση αυτή απορρίπτονται θέσεις πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με «αγορά», με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών, με διατήρηση μισθωτής εργασίας από κατόχους μέσων παραγωγής, γης, την αντιμετώπιση της εργατικής δύναμης ως εμπόρευμα και την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο. Επιδίωξη των κομμάτων μας είναι να αποκτούν ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κατακτούν νέες θέσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταξική πάλη, ώστε από κοινού να δρούμε σε γραμμή ρήξης με το σύστημα του καπιταλισμού και τους κάθε είδους διαχειριστές του.
 • Θεωρούμε την ΕΕ επιλογή του κεφαλαίου. Η ΕΕ προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλιταρισμός είναι δομικό της στοιχείο. Τις πλευρές αυτές που ενστερνίζεται και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στις επικείμενες ευρωεκλογές, τον Ιούνη του 2024, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το Κόμμα μας.
 • Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.
  Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παλεύουμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
 • Εκφράζουμε την εκτίμηση, πως η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αταλάντευτη διαπάλη ενάντια σε κάθε είδους αστική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, ενάντια στον οπορτουνισμό που αποτελεί επίδραση της αστικής ιδεολογίας μέσα στο εργατικό κίνημα, χωρίς εναντίωση, αντίσταση και απειθαρχία στο καπιταλιστικό, αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ και όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν.
  Έχουμε μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, στον ρατσισμό και τον φασισμό, απορρίπτουμε τον κάλπικο «αντιφασισμό» και τα διάφορα «αντιφασιστικά μέτωπα», τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει για να τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.
 • Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, μέσα από την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
 • Στο πλαίσιο της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης” και μέσω των διμερών σχέσεων των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων που εντάσσονται στις γραμμές της θα ενισχυθεί η ανταλλαγή της πείρας από τη δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα λαϊκά κινήματα, στο κίνημα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες που αναπτύσσονται και να αυξηθούν οι δεσμοί των Κομμάτων μας με εργατικές – λαϊκές δυνάμεις.
 • Εκτιμούμε πως η “Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση” στην πορεία της θα πρέπει να επιδιώξει την κοινή δράση με άλλα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα στην Ευρώπη για εργατικά-λαϊκά προβλήματα, ζητήματα αντικομουνισμού, διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Θα επιδιώξει την ενίσχυση των σχέσεων με Κομουνιστικά και Εργατικά κόμματα σε όλες τις ηπείρους με τα οποία υπάρχει κοινή αναφορά σε βασικούς ιδεολογικούς -πολιτικούς άξονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού τομέα: Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η κατάργηση των δώρων

diktio diktio

Μαζί μας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξής μας Η Κυριακή (Κορίνα) Δαμουλιάνου!

diktio diktio

Μουσικό αφιέρωμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλλιθέας για την Ημέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 & ώρα 19:00, στο αίθριο του Δημαρχείου

diktio diktio